LA MULTI ANI TUTUROR CELOR CARE POARTA PRENUMELE SFANTULUI MUCENIC GHEORGHE!

23 apr.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi veneraţi apărători ai creştinismului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit astăzi de credincioşi, zi în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte și învierea lui Lazăr.
În Sâmbăta Floriilor se face, de asemenea, dezlegarea Sărindarelor (obiceiul pomenirii morților sau viilor la 40 de sfinte Litughii în șir), care au fost aduse la începutul postului (în toate sâmbetele fiind pomeniți cei adormiți pentru care credincioșii au adus colivă, lumânări, dar și alte daruri pentru milostenie).

Supranumit purtătorul de biruinţă , Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, numele său este purtat de mulți creștini (aproximativ 900.000) și multe biserici au hramul său.

Sfântul s-a născut în Capadocia și a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. Ofițer superior în garda imperială, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și-a mărturisit public credința și a refuzat să se închine zeilor păgâni, motiv pentru care a fost supus unor torturi îngrozitoare (loviri cu suliţa, lespezi de piatră aşezate pe piept, tras pe roată, groapă cu var,
încălţăminte cu cuie, băutură otrăvită, bătaie cu vâna de bou, dar și altele).

Sfântul nu s-a dezis însă de credința sa, făcând dovada unei rezistențe ieșite din comun, care a impresionat în așa măsură încât martorii suferințelor sale au îmbrăţişat creştinismul.
Voievodul Ștefan cel Mare al Moldovei l-a cinstit în mod deosebit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Se știe, steagul Moldovei, trimis de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos, are chipul Sfântului Gheorghe, doborând balaurul.

Istoria consemnează că, înaintea bătăliei de la Podul Înalt (Vaslui, 10 ianuarie 1475), Sfântul Gheorghe i s-a arătat voievodului care l-a încredințat că va birui.

„Îndrăzneşte în Domnul şi să nu te temi de această mulţime, ci în zori adună oştirile tale, le trimite asupra vrăjmaşilor lui Hristos, cu glas de trâmbiţă şi alai. În aceasta vei cunoaşte puterea lui Dumnezeu, care acum te ajută, căci pentru aceasta sunt eu trimis, să-ţi arăt cine va birui, şi puterea aceasta este mare în tine şi lucrătoare, şi o să te ajut pe tine în toate bătăliile. Tu să înnoieşti mănăstirea mea pustiită, numită Zografu, care este în Muntele Athos, şi trimite acolo icoana mea pe care o ai cu tine.”

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxa cu o zi înainte de Florii
Din Evanghelii aflăm că Lazăr era fratele Martei și al Mariei și locuia în Țara Sfântă, în localitatea Betania. Lazăr s-a îmbolnăvit, a murit, dar a fost înviat de Hristos.

Învierea lui Lazar este chemarea fiecăruia de a ieși din moarte și de a intra în Viață, că moartea a fost înghițită de biruință (1Cor. 15, 50-54).

Începând din seara Floriilor, până vineri seară, inclusiv, se săvârşesc Deniile. Cele mai inportante sunt cele de joi şi vineri, cunoscute ca Denia mică (sau citirea celor 12 Evanghelii), respectiv Denia mare (Cântarea Prohodului).

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe.

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.