PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA A FOST DIZOLVAT!

9 iun.

UPDATE Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, conform unui comunicat emis de CCM.
„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituție”, se menționează în comunicatul emis de CCM.
Pavel Filip a semnat un document prin care decide ca la 6 septembrie să se desfășoare alegeri anticipate.
Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluție drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanșată de PSRM și Blocul ACUM. „Clasa politică este compromisă pentru că nu au reșit timp de trei luni să formeze un guvern”, a declarat Pavel Filip.
„În aceste condiții este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele”, a explicat Pavel Filip.
„Mâine este o zi obișnuită în R. Moldova. Fac apel la calm și reținere, la respectarea legii și ordinii constituționale. Fac apel la politicieni să nu forțeze punerea în aplicare a acțiunilor care seamănă a lovitură de stat”, a afirmat Filip, care a transmis că va participa la manifestațiile din PMAN.

UPDATE Președintele Igor Dodon a făcut un apel repetat la partenerii externi și la presiunea populației, după ce Curtea Constituțională l-a suspendat.
„O nouă încercare disperată de a utiliza Curtea Constituțională în tentativa de a uzurpa puterea. Singura soluție în acest moment este presiunea externă și internă”, a declarat Igor Dodon.

Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon, în urma refuzului acestuia de a dizolva Parlamentul, și a decis ca interimatul să fie preluat de Pavel Filip.
Decizia a venit ca urmare a unei noi sesizări venite de la Partidul Democrat și a fost luată în timp record, scrie cotidianul.md.
„În baza articolelor 85 alin.(1), 135 alin. (1) lit. f) şi 140 din Constituţie şi a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:
1. Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.
2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, stabilește Curtea Constituțională.
Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se menționează în comunicatul CCM.

credit foto: cotidianul.md

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.