CEDO: avocatul are dreptul la liberă exprimare în presă pentru apărarea clientului său

21 mai

Lupul Dacic

Portrait de Voltaire (Francois Marie Arouet dit, 1694-1778) tenant l'annee litteraire. Peinture de Jacques-Augustin-Catherine Pajou (1766-1828), 18eme siecle. Paris, Comedie Francaise

Pe site-ul oficial al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, am descoperit hotararea Marii Camere a CEDO in cazul Morice contra Frantei, referitoare la libera exprimare in presa a avocatului pentru apararea clientului sau.

In mod concret, un avocat a fost condamnat de instanta franceza la amenda penală in cuantum de 4000 de euro dupa ce a pus la indoiala impartialitatea a doi judecatori. Speţa a fost tratată in cadrul unui articol publicat in Le Monde. Avocatul a declarat presei că judecătorii n-au dat dovadă de impartialitate şi i-a acuzat făţiş de complicitate cu justitia djiboutiana.

Reclamantul,  avocatul francez Olivier Morice, a reprezentat-o pe dna Borrel, văduva judecătorului francez Bernard Borrel, al cărui cadavru a fost găsit, la 19 octombrie 1995, la 80 de kilometri de orașul Djibouti.  În 1997,  ancheta judiciară privind moartea judecătorului Borell a fost atribuită judecătorilor de instrucție M. și LL.

Guvernul …

Vezi articolul original 455 de cuvinte mai mult

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.