COMUNICAT INHGA: COD GALBEN DE INUNDATII!

13 Mai

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până duminică seară în 17 bazine hidrografice din vestul, nordul și nord-estul țării.

Potrivit hidrologilor, până la duminică, la ora 19:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție în bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval S.H. Dej, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Mureș — afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Gelmar, Bega — bazin superior și afluenți, Bistrița — bazin superior și mijlociu, Moldova — bazin superior și mijlociu, Suceava, Baseu, Jijia și Bârlad — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, INHGA a emis Cod galben, după cum urmează: până sâmbătă la ora 00:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpus (județele: Maramureș și Satu Mare), afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval S.H. Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crasna (județele: Sălaj și Satu Mare), Barcău (județele: Sălaj și Bihor). De asemenea, fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Sălaj și Maramureș.

Conform prognozei, în intervalul 13 mai, ora 10:00 — 14 mai, ora 9:00, atenționarea va fi valabilă pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru (județele: Bihor și Arad), afluenții mici ai Mureșului inferior aferenți sectorului aval S.H. Gelmar (județele: Hunedoara și Arad), Bega — bazin superior și afluenți (județul Timiș). În aceste regiuni, fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Bihor și Hunedoara.

Totodată, în intervalul 13 mai, ora 14:00 — 14 mai, ora 18:00, se pot produce fenomene hidrologice extreme pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița — bazin superior și mijlociu, Moldova — bazin superior și mijlociu, Suceava (județele: Suceava, Neamț și Harghita), Baseu, Jijia (județele: Botoșani și Iași), Bârlad — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galati). Hidrologii precizează că astfel de fenomene se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Suceava, Neamț și Botoșani.

Anunțuri

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: