La 13 septembrie 1848 trupele otomane intră în Bucureşti, întâmpinând eroica rezistenţă a pompierilor comandaţi de locotenentul Pavel Zăgănescu. VIDEO

14 sept.

CER SI PAMANT ROMANESC

Related image

La 13 septembrie 1848, trupele otomane comandate de Fuad-efendi, intră în Bucureşti, capitala Ţării Româneşti, restaurând vechiul regim regulamentar, printr-o drastică proclamaţie a lui Fuad-efendi.

În această zi are loc Bătălia din Dealul Spirii, un act eroic în apărarea Revoluţiei de la 1848, când 166 de pompieri militari au ţinut piept unei întregi armate turceşti. Vitejii ostaşi români au fost comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, un susţinător al ideologiei paşoptiste, fiul unui boier din Râmnicu Sărat, judeţul Buzău.

A fost  un episod marcant din istoria României, această luptă însemnând cea dintâi confruntare   purtată de armata modernă română, după reînfiinţarea ei, în 1830.   Recunoaşterea faptului că 13 septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.

 Comandantul Regimentului 2 Infanterie şi şeful garnizoanei Capitalei, colonelul Radu Golescu, primise ordin în ziua…

Vezi articolul original 944 de cuvinte mai mult

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.