SENATORUL PNL IOAN GHISE SUSTINE CA CCR NU ARE CUM SA DECIDA EA INTOARCEREA LUI BASESCU.DOAR PARLAMENTUL ROMANIEI POATE HOTARA CA TRAIAN BASESCU A FOST DEMIS DE 8,5 MILIOANE DE VOTANTI!

25 aug.

Senatorul PNL Ioan Ghişe susţine că CCR nu are cum să decidă ea întoarcerea preşedintelui, că hotărârea Curții Constituționale nu este executorie şi în consecinţă a pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care se constată că Traian Băsescu a fost demis de popor.

“Este o hotărâre dată în constatare (a CCR, n.r.). Deci asupra referendumului Curtea nu pronunță decizii. Așa spune Constituția. Curtea produce trei tipuri de acte: deciziile care se publică în Monitorul Oficial și sunt executorii, hotărârile care sunt în constatare și avize ale Curții care sunt consultative. Forța juridică executorie o au deciziile. Poate da decizii pe referendum, subiectul referendumului este un subiect conform legii articolului 11, litera B, alineatul 3, subiectul referendumul este un subiect pe care ea (Curtea Constituțională – n.red ) pronunță o hotărâre cu privire la respectarea procedurilor pentru organizarea și desfășurarea referendumului și confirmă rezultatele. Așa că, în opinia mea, Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile transformându-se dintr-o instanță jurisdicțională de constituționalitate într-o instanță de drept comun. Stabilesc ei ce este legal. Ei nu au prin Constituție o astfel de competență.”, a explicat liberalul pentru NewsIn.

El a susținut că, în opinia sa, Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile, precizând că prin Constituție CCR nu are competențe de drept comun. “Din perspectiva temeiniciei hotărârii, aici este o discuție de purtat și precizarea este că hotărârea Curții nu este executorie. Doar deciziile Curții sunt executorii pentru că se referă la constituționalitate. Hotărârile Curții sunt date în constatare ceea ce este o mare diferență. Deci constatarea este o apreciere și decizia este un act în execuție. (…) Parlamentul constată acest fapt și Parlamentul dă o hotărâre în spiritul articolului 3 din Hotărârea 34/2012 cu privire la procedura de urmat. Pentru că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului suveran, iar suveranitatea se exprimă prin referendum. Ori şase oameni nu pot să se substituie poporului suveran. Constituția spune clar la articolul 2 că niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu, suveranitatea aparține poporului, o exprimă prin Parlament și prin referendum”, a mai declarat acesta.

Liberalul a subliniat că – în mod nepermis – Curtea Constituțională s-a “autoinstituit” în instanță de drept comun, CCR având ca atribuții să controleze constituționalitatea organizării și desfășurării procedurilor referendumului. “Hotărârea Curții Constituționale este abuzivă în mai multe puncte ale ei. Mă refer la faptul că în loc să controleze constituționalitatea organizării și desfășurării procedurilor referendumului, Curtea Constituțională în mod nepermis s-a autoinstituit în instanță de drept comun. În privința legalității sunt alte instituții ale statului competente. Curtea Contituțională are competență în privința constituționalității fiind unica autoritate jurisdicțională în materie de constituționalitate. Curtea nu a prezentat un raport privind constituționalitatea procedurilor pentru organizarea și desfășurarea refrendumului. Este foarte important acest . În Constituție, la articolul 146, litera i, spune că ea – Curtea Constituțională – veghează asupra respectării procedurilor pentru organizarea și desfășurarea referendumului, nu după desfășurarea referendumului, ci pentru referendum. Deci are un rol proactiv din perspectiva constituționalității în faza inițială și în faza desfășurării referendumului și Curtea zice – la 146 din Constituție – confirmă rezultatele. Care rezultate? Cele date de Biroul Electoral Central”, a explicat liberalul.
El a punctat că “Parlamentul trebuie să constate că președintele a fost demis de către popor în concordanță cu articolul 10 din legea referendumului. (…) Eu am proiectul, trebuie să îl pună pe ordinea de zi sau să nu îl pună, depinde cum decide plenul”, a conchis acesta.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.