TUDOREL TOADER ,MINISTRUL JUSTITIEI RASPUNDE LA CRITICILE CSM,PARCHETULUI GENERAL SI ICCJ!

28 oct.

Ministrul Justiţiei a răspuns criticilor ce i-au fost aduse după ce a prezentat proiectul legilor justiţiei în comisia specială a Parlamentului, Tudorel Toader catalogând prezenţa sa drept „un act de cooperare constituţională loială”.

„Atât invitarea ministrului justiției pentru a prezenta, în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului, proiectul Legii de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum și răspunsul favorabil al acestuia la invitația transmisă, este un act de cooperare constituțională loială, respectând cadrul constituțional de referință. Răspunsul la această invitație nu are semnificația unei ”transmiteri” a proiectului de lege de către Parlament, și nici a vreunei încălcări a procedurilor constituționale sau legale”, transmite ministrul Justiţiei, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Tudorel Toader precizează că un refuz al ministrului justiției de a se prezenta în fața unei comisii parlamentare și a oferi informații cu privire la acte ce intră în sfera de competență a acestei comisii ar fi avut semnificația unui „act grav de încălcare a Constituției”.

„Afirmațiile avansate în spațiul public de reprezentanți ai autorității judecătorești în sensul unei «deturnări» a procesului de legiferare prin simplul fapt al preluării, din inițiativă parlamentară, iar nu guvernamentală, a unui proiect de lege definitivat în cadrul Ministerului Justiției, nesocotesc cadrul constituțional și legal de referință.

O astfel de preluare a unor soluţii legislative definitivate la nivelul Ministerului Justiţiei nu poate fi interpretată nici ca o ”deturnare”, nici ca o ”abandonare” a soluţiilor legislative conturate în privinţa modificării legilor justiţiei şi nici ca o ”lipsire de eficienţă” sau ca lăsare în ”derizoriu” a proiectului”, completează ministrul Justiţiei.

Joi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a cerut preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului retrimiterea proiectului Legilor justiţiei la Ministerul Justiţiei, pentru clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate.

Cristina Tarcea a transmis că, în loc să fi finalizat procedura pe care şi-a asumat-o, Tudorel Toader a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, însă, din declaraţia lui din Parlament, nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.