FURIE SI BOMBARDAMENTE PESTE RUINELE SIRIEI:”ANIMALUL!”

9 apr.

Președintele SUA Donald Trump a condamnat, duminică, presupusul atac chimic din orașul sirian Douma, afirmând că președintele rus Vladimir Putin și regimul iranian poartă responsabilitatea, întrucât îl sprijină pe „animalul Assad”.

 

„Multe morți, inclusiv femei și copii, în urma unui atac CHIMIC necugetat în Siria. Zona atrocităților este izolată și înconjurată de armata siriană, astfel că este complet inaccesibilă pentru lumea exterioară. Președintele Putin, Rusia și Iranul sunt responsabili pentru sprijinirea animalului Assad. Preț mare de plătit. Deschideți imediat zona pentru accesul asistenței medicale și pentru verificări! Un alt dezastru umanitar comis fără niciun motiv. Bolnav! Dacă președintele Obama ar fi depășit așa-zisa linie roșie declarată, dezastrul sirian s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă! Animalul Assad ar fi fost istorie!”, a transmis Trump pe Twitter.

Moscova a dat tonul

Rusia a avertizat Washingtonul duminică împotriva unei „intervenţii militare pentru pretexte fabricate”, în Siria, care ar putea „conduce la cele mai grave consecinţe”, susţinând că regimul nu a folosit arme chimice împotriva rebelilor în Douma, Ghouta de Est.

”Trebuie încă o dată să avertizăm că o intervenţie militară pentru pretexte inventate şi fabricate în Siria, unde se află soldaţi ruşi la cererea guvernului sirian legitim, este total inacceptabilă şi poate duce la cele mai grave consecinţe”, a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Diplomaţia rusă a calificat drept ”provocări” acuzaţiile referitoare la atacuri chimice ale forţelor siriene împotriva rebelilor din Douma, ultima enclavă rebelă din Ghouta, unde raiduri ale regimului au provocat de zeci de morţi în rândul civililor vineri şi sâmbătă.

„Scopul acestor speculaţii (…) este de a-i acoperi pe terorişti şi opoziţia radicală care resping o rezolvare politică” a conflictului, în timp ce încearcă să justifice un eventual atac violent din exterior”, se arată în comunicat, publicat înainte de reacţia lui Donald Trump că se va „plăti un preţ mare” pentru acest „atac chimic”.

Anterior, şeful Centrului rus pentru reconcilierea părţilor aflate în conflict în Siria, generalul Iuri Evtuşenko, a dezminţit categoric informaţiile despre un atac chimic.

„Suntem pregătiţi, odată ce Duma va fi eliberat, să trimitem imediat specialişti ruşi în apărare nucleară, chimică şi biologică pentru a colecta datele care vor confirma că aceste afirmaţii sunt complet inventate”, a adăugat el.

Negociatorii din opoziţia siriană au confirmat duminică un acord final cu militarii ruşi privind evacuarea oraşului Douma din enclava Ghouta de est, de lângă Damasc, transmite Reuters. Acordul fusese anunţat cu câteva ore mai devreme de surse oficiale din Damasc.

Acordul presupune prezenţa poliţiei militare ruse în oraş, iar luptătorii din gruparea Jaish al Islam care nu vor să plece pot rămâne, fără a fi urmăriţi de forţele de securitate. Timp de şase luni, se suspendă recrutarea celor care ar trebui să satisfacă stagiul militar obligatoriu.

După contre, bombardamente

Luni, mai multe rachete au lovit luni aeroportul militar Tayfur, din centrul Siriei, informează agenţia oficială de presă siriană SANA, preluată de AFP. „Există suspiciunea că este vorba de un atac american”, a precizat sursa citată.

Ulterior, SANA a retras orice referire la SUA, arată AFP. Potrivit DPA, agenţia siriană a precizat că aeroportul militar din oraşul Homs a fost lovit de opt rachete. Atacul s-a soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării Statelor Unite a refuzat să confirme originea atacului.

Preşedintele SUA, Donald Trump, avertizase că va fi un „preţ mare de plătit”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.